Jaarverslag 2017

Resultaten

Wat is gerealiseerd?

Activiteiten

Wat is gerealiseerd?

Voorkomen criminaliteit en voorkomen en bestrijden overlast

Gebiedsagenten, overige politiemedewerkers en gemeentelijke opsporingsambtenaren (boa’s) zetten gericht in op voorkomen van incidenten op locatie

De samenwerking tussen politie en boa’s (Bloemendaal en Heemstede) is geïntensiveerd. Periodiek wordt er ook gezamenlijke diensten gedraaid. Structurele overleggen en informatie uitwisselingen tussen politie en BOA coördinator vinden plaats.

Inzet van buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling is inmiddels een niet meer weg te denken middel dat zich bewezen heeft waardoor incidenten en escalaties voorkomen worden.

Activiteiten jeugdoverlast

  • Betrekken van en ouders verantwoordelijk maken voor jeugdoverlast.
  • Inzet van jongerenwerk(st)ers daarbij.
  • Samenwerking continueren met bureau Halt, Veiligheidshuis, scholen, bewoners, politie, e.a. om de overlast/criminaliteit te voorkomen en verminderen. Integrale samenwerking met politie, scholen, justitie, Veiligheidshuis, gemeente/boa’s

Via bureau Halt zijn en worden ouders geïnformeerd en betrokken over minderjarige jongeren die in aanraking zijn gekomen met de politie ter zake jeugdoverlast e.d. Tussen jongerenwerkers, politie en gemeente vindt periodiek overleg plaats waarbij informatie wordt uitgewisseld op basis waarvan eventuele acties richting jongeren/ouders worden ondernomen. De samenwerking met genoemde partners is een continu proces.

Activiteiten veiligheid woonomgeving

  • Voortzetten inzet en aanpak van het Sociaal Team: door Vroegsignalering en zorgaanbod voorkomen incidenten/geestelijke gezondheidsproblematiek. e.d.
  • Samenwerking voortzetten tussen: gemeente, handhavers en toezichthouders, instellingen, bewoners, verenigingen, ondernemers en scholen

Het Sociaal Team zorgt voor snelle onderkenning en monitoring van mensen die zorg nodig hebben en zorg mijden en zogenoemde verwarde personen. De nieuwe netwerk- organisatie die is opgezet m.b.t. Vroegsignalering zorgt voor snelle interventies en zorgaanpak voor de betreffende persoon.

Continue communicatie met bewoners en ondernemers over preventie van criminaliteit en brand

Communicatie vindt plaats d.m.v. gesprekken, bijeenkomsten, via de Whatsapp groepen en via het Bloemendaals Nieuwsblad, website, Facebook en Twitter.

Letsel-, economische -, financiële -, milieu -, natuur -, gezondheidsschade en andere vitale belangen beperken

Door de inzet van VRK levert de gemeente een bijdrage aan het beperken van genoemde schades.

Jaarlijkse rapportage van de brandweer over het aantal gehouden controles, interventies, steekproefcontroles, thema- en meervoudige controles

De brandweer stelt jaarlijks een rapportage op. Vier maandelijks vindt een voortgangsoverleg plaats tussen de betrokken functionarissen over aandachtspunten en voortgang.

Effectief maatregelen nemen bij incidenten, rampen en crisissituaties

Iedereen die betrokken is bij rampenbestrijding informeren en instrueren

De Regionale Crisisorganisatie heeft inmiddels een ‘vaste’ structuur waarbij elke functionaris die een rol en taak heeft jaarlijks meerdere malen wordt geoefend en opgeleid op basis van ontwikkelingen en nieuwe inzichten.

Bij crises deelnemen aan de crisisorganisatie van de Veiligheidsregio Kennemerland

Elke gemeente levert naar rato functionarissen voor de Regionale Crisisorganisatie.

Integraal handhaven en toezicht houden

Project ‘Brandveilig Leven’ continueren

Is en wordt voortgezet. Specifieke doel-groepen hierbij zijn ouderen en mensen die in de WMO zitten.

Specifieke aandacht voor handhaving  Veiligheid woonomgeving. TopHIC aanpak van veelplegers in het Veiligheidshuis.

De TopHIC (High Impact Crimes) is en blijft een prioriteit in de gezamenlijke aanpak. Veelplegers worden besproken in casus- overleggen, waarbij strafrechtelijke aanpak en zorg voor zowel de dader (maar ook gezin) aan de orde komen.

Integraal handhaven en toezicht uitvoeren. Boa’s en andere gemeentelijke toezichthouders zoals politie en brandweer oefenen dagelijks hun taken uit, te weten het voorkomen en bestrijden van parkeeroverlast, vandalisme, geluidsoverlast, illegale bouw, milieu afval en controleren op brandveiligheid.

Dit zijn reguliere activiteiten die dag dagelijks  worden uitgevoerd in het kader van voor-komen is beter dan genezen en schoon, heel en veilig. Daar waar de openbare ruimte netjes is, is minder sprake van onrechtmatig- heden.

Specifieke aandacht voor jeugdoverlast.

De politie rijdt op basis van de melding en terugbel contact door de politie altijd ‘aan’ op de jeugdoverlast locatie, beoordeelt de situatie en treedt indien noodzakelijk op. Zie verder onder ‘activiteiten jeugdoverlast’.

Gericht toezicht op de diverse handhavingsgebieden.

Is een continu proces.

Kengetallen

Kengetal

Uitkomst 2016

Begroting 2017

Uitkomst 2017

Verwijzingen Halt

26

25

40*

Harde kern jongeren

0

0

0

Winkeldiefstallen

8

9

3

Geweldsmisdrijven

74

75

87

Diefstallen uit woning (incl. pogingen)

79

127

82

Vernielingen en beschadigingen (in de openbare ruimte)

61

70

43

* waarvan 27 jongeren buiten Bloemendaal een strafbaar feit hadden gepleegd